Bekjemper rust på dypt vann

Svenn Magne Wigen, daglig leder Deepwater Norway AS
Svenn Magne Wigen, daglig leder Deepwater Norway AS

Svenn Magne Wigen tok det store spranget for to år siden. Han gikk fra trygg jobb til å starte ny virksomhet. Så fikk han to kriser midt i fleisen.

  • Vi var knapt i gang før nedturen kom i olje- og gassnæringen. Samtidig ble det krøll på handelsforbindelsen med Russland – et marked vi satser spesielt på. Det er klart det er tøft, men det går bra. Jeg er tålmodig, og har en hovedeier som har tro på oss.

Kan rust

Wigen kan rust, men er på ingen måter rusten. 47-åringen med interesse for bil, og med stor båt på Snåsavatnet, vet også hvordan det er gå dypt. Det er rustbekjempelse på anlegg i sjøen han er ekspert på. Medeieren som har troen er Deepwater Corrosion Services Inc. i Houston Texas. Han traff eieren på en «rustkonferanse» – for det finnes slike. Wigen på Verdal er også tiltenkt å være en spydspiss for produktutviklingen i gruppen ut fra den kunnskaps og kompetanse som er i Norge. Han har også fått ansvar for det store russiske markedet.

  • Det ert klart det er viktig å få slik tillit. Det gir oss også økonomisk trygghet i oppstartsperioden. Jeg fikk også en sjanse som jeg bare ikke kunne si nei til, du får ikke mange slik.

Nedrusting

Han legger ikke skjul på at de to første årene går med underskudd. Det tar tid å sikre seg kontrakter i et markedet i krise. Hver dag ser han etter nye muligheter. Akkurat nå arbeider han med en kontrakt som kan bety flere titalls millioner kroner. Den typiske kontrakten er to til tre millioner. Han er spesielt fornøyd med en den første kontrakten selskapet fikk fått i Russland for korrosjonsbeskyttelse av kaianlegget for Yamal LNG. Vi klarte det på tross av at russerne har strammet til. Vi har en egen kontakt i Russland og ser store muligheter der.

Hva er det så Deepwater kan bedre enn andre. Stikkordet er katodiske beskyttelse, enten i form av offeranoder eller påtrykt spenning. Produkter og utstyr fabrikkeres stort sett hos morselskap i USA, de fem ansatte i Verdal har høy kompetanse og står for ingeniørarbeidet, studier, produktutvikling og salg spesielt i Norge og Russland. Det er også et viktig mål at noe produksjon etter hvert kan utføres av underleverandører på industriområdet på Verdal. Deepwaters tjenester gjør at undervannsanlegg får lenger levetid. De er spesialisert på innstallering på installasjoner som allerede er i sjøen, på fagspråket «retrofit».

Knivgode

Svenn Magne Wigen sier at Proneo har vært helt avgjørende for at han har fått selskapet på plass.

  • De er «knivgode» på å finne de rette personene i sitt store nettverk. De kobler oss både til aktører i bransjene og forskningsmiljøene i Trøndelag. De er gode både på kartlegging og hjelpe med å spisse søknader til innovasjonsprosjekter. De har også hjulpet oss med å få støtte i oppstarten. Nærmere to millioner fra Innovasjon Norge, skattefunn og utviklingsprosjekter. Proneo er en svært god samtalepartner for meg, og jeg har fått mye ut av å være med på deres inkubator.

Så legger han til med smil:

  • Så er det bare å gå ned trappa til lunsj eller en kaffeprat. Det er viktig med et miljø som hele tiden tenker nytt og vil skape noe.

Wigen sier at det var viktig for ham å skape arbeidsplasser i hjemkommunen. Samtidig slapp han å pendle til Trondheim på jobb. Nå ser han framover.

  • Jeg ser fram til at bunnen er nådd for oljen og flere muligheter byr seg.
  • Målet?
  • 15 millioner i omsetning og 10 ansatte, jeg gleder meg allerede.