Innovasjon i hver fiber

11. september 2015

proneo-norske-skog

Amund Saxrud, administrerende direktør Norske Skog Skogn

Amund Saxrud er sjef for Norske Skog på Skogn, kanskje det største industrieventyret i Trøndelag.

– Vi er i en bransje med tøff konkurranse som krever at vi tenker nytt og er innovative hele tiden.

Åpne porter

I dag er det 350 ansatte på papirfabrikken. På det meste var det over 700 ansatte, den gang var selskapets hovedkontor på Skogn. Nå har Saxrud flere kontoretasjer for utleie, og rundt fabrikken er det store arealer som kan brukes av andre bedrifter. Infrastrukturen kan knapt blir bedre; her er det havn, jernbane og E6.

– Vi har allerede 20 bedrifter som er etablert her, men vi har plass til mange flere. Før ble kanskje området omfattet som stengt for andre, nå har vi åpnet alle dører og porter og ønsker folk velkommen. Vi har stor kompetanse på industriell produksjon, logistikk og vedlikehold. Det er mye erfaring i veggene her til nytte for flere.

Biogass

Det siste tilskuddet på Fiborgtangen er en ny fabrikk for biogass som Biokraft står bak.  Biokraft skal produsere biogass av avløpsvannet fra Norske Skog.
– Vi ønsker et biogassanlegg på Skogn velkommen. Et slikt anlegg vil utnytte verdien i avløpsvannet på en bedre måte enn vi gjør i dag. Vi har dialog med andre aktører med prosjekter som gir synergier, men vi er åpne for alle som vil etablere seg her.

Trøndelag Isolering, Smak Catering og Experto Credite er eksempler på bedrifter som allerede er etablert på området. Saxrud sier det ikke trenger være direkte synergier for å etablere seg på Fiborgtangen. Men samtidig er det et mål for selskapet å utnytte bi- og avfallsprodukter til noe positivt og nytt. Et eksempel på det er Fossli på Frosta som bruker avfall fra Norske Skog til å lage plantejord.
– Det viktige for meg er å synliggjøre mulighetene vi har her for å videreutvikle et sterkt industrielt miljø.

Nettverk

Saxrud sier at arbeidet som er gjort på Fiborgtangen ikke hadde vært mulig uten lokale investorer, fylkeskommunen, Siva og innovasjonsselskapet Proneo.

– Proneo har vært helt avgjørende for oss. De har erfaring fra en vellykket utvikling i Verdal, de har bred kompetanse, og et sterkt nettverk av bedrifter og innen forskning. Jeg må være så ærlig å si at Norske Skog ikke har spesiell kompetanse på å drive en næringspark – det har Proneo. De har vært aktive og dyktige for å finne bedrifter som kan komme hit. Også en stor bedrift som Norske Skog Skogn, med en omsetning på 1,8 milliarder kroner, trenger hjelp. Vi er avhengige av støtteordninger når et helt næringsområde skal utvikles for nye virksomheter.