Svart og hjemmebrent

11. september 2015

proneokaffe1

Kristian Helgesen driver kaffebrenneri i stabburet på Hjelseng gård i Stjørdal. Det er svart det han driver med – svart kaffe. Han brenner for en ny kaffekultur.

Kaffe-Kristian ventet på mer enn ett tonn kaffe når da vi var på besøk. Kaffe fra Kenya, Colombia, Honduras og Brasil – og flere fjerne steder. Turen til Colombia er planlagt, han og partneren Renate Aune skal møte kaffebønder og finne de beste bønnene som kan hentes hjem til Stjørdal.

Ville hjem

Kristian er egentlig fotograf med utdanning fra Wales. Etter åtte år som fotograf for VG, og andre større aviser, ville han hjem til Stjørdal. Å være fotograf på stadig reise er ikke så lett når du er blitt far.

– På Stjørdal hadde jeg veldig lyst å starte med noe nytt. I presseyrket er det mye kaffedrikking, og tidligere bodde jeg på Grünerløkka hvor det var tett mellom ulike mange gode kaffebrennerier. Her i Nord-Trøndelag er det jo ingen som brenner som oss før nå. Vår kaffe skal være noe spesielt. Jeg synes det var spennende å spre en ny kaffekultur til et distrikt som jo drikker veldig mye kaffe.

Brenner

Kristian viser gjerne fram sin nye kaffebrenner, den kom i mai. Det gir både bedre kvalitet, og gjør at de kan produsere mer. Siden starten for under ett år siden har brenneriet allerede ulike kaffesorter på markedet.  De har utviklet egen design i samarbeid med en illustratør i London. Det går mest av filterkaffe, men de leverer også ulike espressotyper.

Ferskvare

Hvor kaffen kommer fra varierer med sesongene. Kaffe høstes på ulike steder i verden gjennom året. Nå i juni og juli kommer det inn kaffe fra Kenya og Etiopia blant annet.

– Hva er helt spesielt med din kaffe?

– Før det første er den fersk, kaffe er ferskvare.  Så henter vi kaffen fra utvalgte kaffebønder og produsenter, vi vil bare ha topp kvalitet. Vi ønsker også varierte og spesielle smaker. Vår kaffe skal være sporbar – vi skal vite hvor den kommer fra.

Han håndbrygger en kaffe. Vannet helles forsiktig over et filter, han mener det gir den beste smaken. Kaffen han serverer er fruktig og litt søt, dette er ikke et standardprodukt. Den ser ut som karskkaffe på lokalet i gamle dager. En espressovariant er syrlig, og slik kan han fortsette i ulike variasjoner.

– Nei, jeg er hverken nerd eller snobb, jeg vil bare ha god kaffe.

Mathallen

Går du på den nye Mathallen i Trondheim får du servert kaffe fra Langøra. Det samme får du på strandbaren på Stokkøya. Han selger også til spesielle kaffebarer rundt om i landet, og på noen butikker for gårdssalg. Nå står utlandet for tur, han skal snart på kaffefestival i Berlin. Om ikke lenge blir kaffen fra Stjørdal å finne i New York og London.

– Det er jo dyr kaffe dette?

– Ja, den er nok mye dyrere enn kaffe fra supermarkedet, men den er verdt det. Det er dyre råvarer vi kjøper inn, og det er et håndverk å brenne kaffe slik vi gjør det. Vi er i en tid nå hvor folk vil betale for kvalitet, og er veldig opptatt av hvor ting kommer fra. Under Matfestivalen i Trondheim var det kø i boden vår fra morgen til kveld. Det viser at det virkelig koker rundt kaffeinteressen til folk.

Framsnakke

Langøra Kaffebrenneri har arbeidet tett sammen med Proneo i etableringsfasen.

– Jeg vil si at de betydde veldig mye for oss i oppstartsfasen. Vi får gode råd om mye rundt det å skape en ny virksomhet og få produktet ut i markedet. De har også hjulpet oss slik at vi har fått støtte fra næringsfond og Innovasjon Norge.

De er med på Proneos inkubatorprogram med månedlige møter og oppfølging på andre måter.

– De hjelper oss rett og slett til å ta de rette valgene. Mye har skjedd veldig fort og da trenger vi en “tredjeperson” å snakke med. Det er viktig å være i et gründermiljø, et miljø som er flinke til å framsnakke hverandre.