Et år som trainee er over

21. august 2017

.line

8. august 2016. Dette var dagen da jeg satte mine føtter hos Proneo for første gang, og den dagen Nord-Trøndelag ble en overraskende stor del av livet mitt. Jeg husker at spenningen steg da jeg gikk inn dørene hos Proneo på Stjørdal, og jeg tenkte på alt det ukjente jeg hadde i vente og alle de nye mennesker jeg skulle bli kjent med.

Ettersom jeg er en sørlending uten røtter i Trøndelag, var jeg jo litt nervøs for hvordan jeg skulle bli tatt imot da jeg ble ansatt gjennom Intro Trainee sitt trainee-program. Ikke visste jeg at jeg skulle ende opp med å få så mange snille, dyktige og åpne kollegaer, et bredt nettverk i Trøndelag, og innblikk i en rekke varierte og interessante prosjekter innenfor alt fra Verdal Videregående skole og robotisering, til Hell Arena og den nyeste transportteknologien. Jeg har også fått muligheten til å bli kjent med de andre traineene spredt rundt i Nord-Trøndelag, og lært masse nyttig gjennom fagsamlingene vi har hatt med Intro Trainee.

Dessuten har jeg jo blitt en entusiastisk skaptrønder, og lært mye om trøndersk kultur og dialektene her oppe. Proneos trøndere har hatt det mye moro med å sette meg ut med rare og ukjente dialektord, som jeg har vært pent nødt til å lære meg. Favorittene er ”åtgaum” i tillegg til å ”itj fårrå nålles” og å være ”sopin”. Jeg har lært at DDE og Åge Aleksandersen settes høyt, at Vømmøl er en stor greie, og at til jul så er det Hans Rotmo og albumet Vårres Jul som gjelder. Når det er sommer roterer Verdal rundt Spelet og Stiklestad, og alle som har barn over 11 år fordufter en uke til Storsjöcupen i juni. Det kan jo være godtåvåttå det og!

Hva har jeg lært?

Jeg har gjort et forsøk på å trekke ut noen læringsmomenter jeg sitter igjen med etter året som trainee, men det å komprimere 12 måneder til noen få punkter var vanskeligere enn først antatt. Etter mye om og men valgte jeg følgende:

1.      Betydningen av god prosessledelse bør ikke undervurderes, og som ekstern aktør inn i prosjekter kan man ha objektive meninger som skaper fremdrift og bidrar til nye tanker. Det er viktig å tenke stort og å se muligheter der andre kan ha sett seg blinde.

2.      Aktiv bruk av prosjektplan for å planlegge prosjekt har vist seg å være en stor del av jobben, dette har vært nyttig kunnskap å få med seg.

3.      Jeg har lært betydningen av hvor positivt det er med et godt arbeidsmiljø. Samarbeidet internt i Proneo har vært utrolig viktig, ingen står alene og alle ønsker å hjelpe hverandre.

4.      Proneo bidrar gjennom inkubatoren til å hjelpe gründere opp og frem. Resultatet av dette arbeidet blir økt verdiskaping og mangfold i næringslivet, noe som er helt uvurderlig.

5.      Og til alle gründere, så har jeg nå lært: snakk med kundene og lær om behovet før produktet utvikles!

I slutten av august trer jeg (med tungt hjerte) av som ansatt i Proneo og drar videre på nye eventyr i Oslos startup-verden, som en del av Too Good To Go-teamet med appen som skal redusere matsvinn. Jeg gleder meg til nye erfaringer og bekjentskap, men kommer til å savne alle jeg har blitt så godt kjent med her. Jeg vil takke alle flotte mennesker som jeg har fått jobbe med dette året. Jeg sitter igjen med utrolig mye mer enn jeg hadde forventet – både av faglig kompetanse og ikke så faglig kompetanse. Og ikke minst mange nye vennskap.

Jeg blir nok Proneos største fan, som står og heier på dere fra den sørlige sidelinjen!

Line Larsen
Trainee på flyttefot
[email protected]