Inderøy Slakteri 80 år: Gir ny kraft til trøndersk mat

13. september 2018

.kjttsuppe_spann_lowres

Inderøysodd fra Inderøy Slakteri har vært en favoritt på trønderske festbord i mange generasjoner. Nå har familiebedriften investert i moderne produksjonsutstyr og utviklet en rekke nye produkter. Proneo har bistått med produkt- og forretningsutvikling.

Kjøttsuppe Inderøy Slakteri

Inderøy Slakteri fyller 80 år og markerer med lansering av en rekke nye produkter, basert på tradisjonelle oppskrifter. Foto: Inderøy Slakteri.

Det som startet i det små for 80 år siden, er i dag en moderne produksjonsbedrift som kobler ny teknologi med kunnskap opparbeidet gjennom generasjoner. Det dreier seg fortsatt om ekte mat fra Inderøy, laget etter tradisjonelle oppskrifter.

Historien om Inderøy Slakteri startet i 1938, da telemarkingen Jonas Pedersen gikk av toget på Røra stasjon. Han hadde med seg lite annet enn to slaktekniver og ei skuddmaske, som han reiste rundt på gårdene med. Etter hvert startet han slakteri og begynte å lage det som i dag er Inderøys store stolthet: Inderøysodd.

Satser millioner på ny produksjonsteknologi

Siden da har familiebedriften gått i arv gjennom generasjoner. Nå er det barnebarnet Håvard Gausen som styrer butikken. På samme måte som sin far og morfar, er han levende opptatt av å ivareta trøndersk matkultur, og han har store ambisjoner for framtida. Derfor har Inderøy Slakteri investert flere millioner i produktutvikling og topp moderne produksjonsteknologi.

Daglig Leder Håvard Gausen satser tungt på produkt- og forretningsutvikling. Foto: Inderøy Slakteri.

– Vi har en sterk forankring til lokalsamfunnet i Inderøy. For oss handler dette også om å bidra til lokal verdiskaping og forvaltning av trøndersk matkultur, forteller Gausen.

– Vi ønsker å utvikle oss uten at det går på bekostning av kvaliteten. Vi bruker utelukkende norske råvarer, og vi er opptatt av at maten du spiser skal være sunn og god, selv om du ikke alltid har tid til å lage den selv.

Nå i jubileumsåret er ny produksjonslinje på plass, og flere nye produkter er klare for lansering: I tillegg til en sunn og enkel kjøttsuppe for familier i tidsklemma, har de utviklet en særegen kjøttkraft av høy kvalitet. Dessuten vekker de til live en gammel og glemt klassiker: Ertesuppen. Historisk har den vært et kjært innslag på trønderske middagsbord, og den har flere bruksområder enn man kanskje skulle tro.

Ressurser i verdensklasse

Proneos prosjektleder Anders Linga

Proneos prosjektleder Anders Linga mener satsingen fra Inderøy Slakteri kan bety mye for verdiskapingen i omkringliggende næringsliv. Foto: Proneo.

Proneo har vært en sparringspartner og bidragsyter gjennom hele prosessen, fra idé til ferdige produkter. Arbeidet har blant annet bestått i markedsavklaring, kartlegging av leverandører og strategisk rådgivning.

– Denne satsinga kan gi store ringvirkninger, blant annet gjennom økt råvarekjøp fra lokalt næringsliv, sier Proneos prosjektleder Anders Linga.

– Trøndelag og Norge har ressurser i verdensklasse hva angår smaksrike og gode råvarer. Det at 80-åringer som Inderøy Slakteri tar ny sats, investerer i produksjonsteknologi, kompetanse og produktutvikling, er et foregangseksempel på mulighetene for verdiskaping i denne regionen, sier Linga.

Alle produktene fra Inderøy Slakteri har til felles at de lages av gode lokale råvarer, og har røtter i trøndersk mattradisjon.