Slik unngår du de vanligste gründertabbene

07. januar 2019

stine-1-552x624-1

Selv om du har en god idé er det mye som kan gå galt underveis. Manglende markedskunnskap, dårlig timing og krøll i økonomien kan gi gründerdrømmen en bråstopp.

I løpet av første halvår 2019 arrangerer Proneo, Namdalshagen og Innovasjon Norge etablererkurs rundt om i hele Trøndelag. Målet er at kursdeltakerne skal slippe å gjøre feil som andre har gjort før dem. Selv om gründerne ofte har svært forskjellige utgangspunkt, er utfordringene i etableringsfasen de samme: Du må kjenne kundene dine, velge riktig markedsstrategi, sørge for at økonomien er i orden, og ikke minst; du bør ha en forretningsplan.

SE OVERSIKT OVER VÅRENS KURS HER

– Det står ikke på gode ideer. Dessverre er det mange av dem som aldri ser dagens lys på grunn av utfordringer som kanskje kunne vært unngått dersom gründeren hadde vært bedre forberedt, sier Stine-Aileen Strand som er prosjektleder for etablererkurset.

– De aller fleste gründere har klokkertro på at de kommer til å lykkes. Det vi gjør på etablererkurset er å stille nødvendige kontrollspørsmål og gå gjennom praktiske og strategiske momenter som de gjerne ikke har tenkt over. Mange av kursdeltakerne starter bedrift for første gang. Da er det betryggende å få med seg en sjekkliste og noen gode arbeidsverktøy på veien, sier Strand.

Hjelp i en kritisk fase

Et av selskapene som ble etablert etter å ha deltatt på etablererkurs er Trygg-Grunn AS, som ble stiftet høsten 2017. De tilbyr kurs og trening for bedrifter med ansatte som kan være utsatt for vold eller trusler om vold.

Gründere Trygg-Grunn

Gründerne av Trygg – Grunn AS. Daglig leder Per Erik Daviknes til høyre og Geir Magne Nes.

– Som førstegangsetablerere var faglig påfyll, ekstern kompetanse og nettverksbygging viktig for oss i en kritisk fase hvor ballen begynte å rulle fort, forteller Per-Erik Daviknes, gründer og daglig leder i Trygg-Grunn.

– Kursholderen, gjesteforelesere og de andre kursdeltakerne bidro til en god forståelse for de utfordringene en nyetablert bedrift står ovenfor. Etablererkurset har helt klart vært nyttig, med god oppfølging i etterkant og nye sparringspartnere i bedriftens utvikling, sier Daviknes.

Her er kurslederens fem beste råd til deg som skal starte bedrift for første gang:

  1. Be om hjelp allerede fra starten.
  2. Skaff deg et solid team.
  3. Skaff deg så mye kunnskap som mulig om dine kunder og ditt marked.
  4. Tro på deg selv og ideen din, også de dagene det går litt trengt.
  5. Meld deg på etablererkurs – da slipper du å gjøre feil som andre har gjort før deg

Etablererkurs Trøndelag er et tilbud til deg som er i startgropa og ønsker å starte din egen bedrift. Kurset passer for deg som har en god idé du ønsker å sette ut i livet, er i ferd med å starte din første bedrift, eller bare er interessert i å lære mer om gründerskap og forretningsutvikling.

SE OVERSIKT OVER VÅRENS KURS HER

Vi hjelper deg gjerne med å utvikle din bedrift. Ta kontakt for en uforpliktende prat.

Stine-Aileen Strand

Stine-Aileen Strand

Prosjektleder
[/wpbb-if]