Digitaliserer idretten og styrker lokalsamfunnet

07. desember 2020

hoopit

Daglig leder Øivind Husby (t.v) og gründer Jørn Engvik brenner for frivillighet og lokalt engasjement. Foto: Hoopit.

Hoopit har som mål å gjøre hverdagen enklere for idrettsklubben og samtidig styrke lokalsamfunnet. Gjennom samarbeid med lokalt næringsliv ønsker gründer Jørn Engvik å skape verdi både for klubben, utøverne og nærmiljøet. 

Historien om Hoopit startet med et brennende engasjement for frivillighet og grasrotidrett. Som ivrig idrettspappa til tre var Engvik en ildsjel i Sjetne IL i mange år. Han var styremedlem, foreldrekontakt og aktiv trener.

– Jeg husker det som et fullkomment kaos med enorme mengder telefoner, SMS, e-poster, møter og fakturaer.

Det må da være mulig å organisere idrettslaget på en bedre måte, tenkte Engvik. Han sonderte markedet etter et godt digitalt verktøy, men forgjeves. Da bestemte han seg for å lage verktøyet selv.

hoopit

Gründer Jørn Engvik og Daglig leder Øivind Husby har selv lang erfaring fra frivillig arbeid i idrettsklubber. Foto: Hoopit.

Resultatet ble Hoopit, et digitalt verktøy som automatiserer de administrative oppgavene til idrettsklubben. Verktøyet er utviklet i samarbeid med Norges Idrettsforbund. En rekke klubber har tatt det i bruk allerede.

– Det stilles andre krav til idrettslagene i dag enn før. Du må ha kontroll på økonomi, administrasjon, dokumentarkiv og personvern. Idrettslagene må profesjonaliseres, det kan Hoopit hjelpe til med, sier gründeren.

Skaper forbindelse mellom lagene

Engvik har erfart at mange klubber har en kaotisk kommunikasjonsstruktur, der hvert enkelt lag har sin egen måte å kommunisere på.  

­– Jeg mener vår største styrke er at vi tilbyr et komplett system som skaper forbindelse mellom idretter, trenere, lag og alderstrinn. Du kan sende ut en melding og vite at den når absolutt alle. Du kan sende ut en medlemsfaktura og være trygg på at den kommer dit den skal. Det bidrar til bedre dialog og samspill mellom trenere, lag og klubbadministrasjon, sier Engvik.

Hoopit samarbeider også med ECIT, som er ledende i Norden på smarte økonomi- og IT-systemer. – Vi har ambisjoner om å redusere regnskapskostnadene i klubben gjennom helautomatisk behandling av lagsregnskap, dommeroppgjør, medlemskontingent og fakturaer. Alt gjennom en mobil plattform, forteller Engvik.

Vinn-vinn for klubben og næringslivet

Grasrotidretten i Norge har en sårbar økonomi, noe som gjør det utfordrende å finne gode forretningsmodeller. Løsningen for Hoopit ble å tilby verktøyet gratis til klubben og inngå samarbeid med lokalt næringsliv.

– Dette er vinn-vinn for klubben og det lokale næringslivet. Idrettslaget tjener penger på sponsorater og e-dugnader, og bedriftene får nye kunder. Det beste av alt er at pengene blir værende i lokalsamfunnet, sier Engvik.

Rigger klubben for framtida

Engvik har fått med seg tidligere rosenborgspiller Øivind Husby i rollen som daglig leder i Hoopit. Husby har solid erfaring både som utøver, trener og far til aktive barn. Det gir verdifull ballast når det kommer til å forstå hvilke behov en idrettsklubb har, og hvordan den bør rigges for framtida.

– Som mangeårig aktiv idrettsutøver og trener er jeg opptatt av at barn og unge får gode vilkår til å drive idrett. Idrettsklubben er ofte navet i lokalsamfunnet, og det må vi verne om. Hoopit bidrar til at frivillige foreldre ikke må bruke den dyrebare tida si på administrative oppgaver som kan løses automatisk, sier Husby.

Nå jobber Husby med å ta Hoopit ut i markedet og gjøre klubbene kjent med hva verktøyet kan gjøre for dem. Han mener den unike koblingen mellom klubb og næringsliv er avgjørende.

– I det korte løpet ligger vekstpotensialet først og fremst på å skaffe flere klubber og brukere til Hoopit. Deretter vil koblingen mot næringslivet være med på å skape verdi både for Hoopit, klubbene og lokalsamfunnet, mener Husby.

Proneo har vært en solid støttespiller

Underveis har Hoopit fått mye hjelp og støtte gjennom inkubatoren til Proneo. Prosjektleder Stein Morten Holberg har fulgt Jørn Engvik og selskapet hans helt siden oppstarten i 2015.

– Jeg ble umiddelbart fascinert av Jørns lidenskap for idrettslagets rolle i lokalsamfunnet. Et idrettslag er som regel basert på frivillighet. Foreldre tar på seg krevende roller i en tidsavgrenset periode, for deretter å la andre overta. Det stiller store krav til kontinuitet, transparens og kontroll. Hoopit løser dette problemet på en elegant måte, det tror jeg er noe av det mest unike med selskapet, sier Holberg.

– Proneo har vært med oss hele veien og vært en solid støttespiller. Vi har hatt tett dialog og mange diskusjoner underveis. Det tror jeg har vært givende både for oss og for Proneo, sier Engvik.

En ny og moderne tid

Verdal IL er en av klubbene som har begynt å bruke Hoopit, og de er godt fornøyd så langt.

– Med Hoopit har vi tatt steget inn i en ny og moderne tid. Alt er automatisert, noe som gjør at klubben sparer tid og penger, og kan fokusere mer på idretten, forteller Heidi Olsen, nestleder i hovedstyret til Verdal IL.

verdal il

Verdal IL var blant de første klubbene til å ta Hoopit i bruk. De mener verktøyet har bidratt til å modernisere klubben, og at det bidrar til at de sparer tid og penger på administrasjon. Foto: Verdal IL.

Har du en idé du går og ruger på? Eller er du allerede i gang og trenger hjelp på veien videre? Da er Stein Morten rette person å ta kontakt med!

Vi hjelper deg gjerne med å utvikle din bedrift. Ta kontakt for en uforpliktende prat.

Stein Morten Holberg

Stein Morten Holberg

Prosjektleder
[/wpbb-if]