Ser en spennende framtid innen opplæring og kurs med VR

18. januar 2021

bilde-3-arild-berg

Både med VR-brillene på og av ser de tre ansatte en spennende framtid for Trygg-Grunn AS, sier daglig leder Arild Berg.

I den grad folk flest har et forhold til VR-teknologi, forbinder de det trolig heller med å løpe rundt med forvokste slalåmbriller i et nervepirrende dataspill, enn med det å stå på trygg grunn. For mange av oss er det nok derfor overraskende at en VR-basert bedrift kaller seg Trygg-Grunn AS. Helt til vi får vite at gründerbedriften i Stjørdal bruker VR i opplæring og kurs av folk som skal forebygge og håndtere akutte og stressede situasjoner.     

Bedriftens korte historie starter forresten med enda en overraskelse: Gründerne var på ingen måte spesielt VR-kyndige. Ikke hadde de planer om å ta i bruk VR heller, da de i 2017 tok fatt som vanlige bedriftsrådgivere med tradisjonelle kurs for yrkesgrupper som må håndtere vold og trusler om vold. Men de hadde et nettverk i Forsvaret.

Samarbeid

– Tidligere forsvarskolleger jobbet med de samme pedagogiske utfordringene. I tillegg brukte de VR-teknologi. Resultatet ble et samarbeid der vi kombinerte Pointmedia AS og deres VR-kompetanse med vår faglige kompetanse innen håndtering og forebygging av vold og trusler, forteller daglig leder i Trygg-Grunn AS, Arild Berg.

– Vi falt umiddelbart for opplevelsen og erfaringen man kunne oppnå i en virtuell virkelighet. Dette ble det som skulle skille oss fra konkurrentene på kursmarkedet. Siden 2018 har vi jobbet målrettet med å gjøre teknologien og dermed utdanningen 100% tilgjengelig i hverdagen og redusere tidsbruken for kunden, forteller Berg.

Arild Berg, daglig leder

Per-Erik Daviknes, gründer og produktansvarlig Geir Nes, gründer og fagansvarlig

Alltid tilgjengelig

Trygg-Grunn utviklet sin egen VR-variant: BRAK VR for forebygging og håndtering av akutt farlige og stressende situasjoner. BRAK står for Bekreft, Reager, Avgrens, Kontroller. Løsningen gir kursdeltakerne effektiv opplæring og kurs av ferdigheter gjennom bruk av VR. Den er alltid tilgjengelig, lett å bruke og lite tidkrevende. I tillegg bidrar den til å opprettholde og kvalitetssikre kunnskap og kompetanse

Hver VR-scene tar ikke mer enn 3-5 minutter å gjennomføre, og treningen er alltid tilgjengelig på arbeidsstedet. På den måten reduserer bedriften reisekostnader og tapt arbeidstid. Det bekrefter en av kundene, seksjonsleder i akutt psykiatri ved Sykehuset Levanger, Jostein Paul Årøen Lein.

– Både nytilsatte, vikarer og de som har jobbet her lenge, har hatt stor nytte av treningen de får i systemet, sier Lein til avisa Innherred.  – Bruken av BRAK-VR har gjort det lettere å finne tid til opplæring og kurs for den enkelte. De kan jo kurses når de vil og har mulighet. Flere avdelinger og sengeposter vil nok ha nytte av dette, mener Lein.

Proneo avgjørende

Daglig leder Arild Berg mener inkubatorsamarbeidet med Proneo har vært avgjørende for utviklingen av Trygg-Grunn. 

–  Det å ha en sparringpartner som kjenner firmaet veldig godt, men

Hva kan vi gjøre for deg og din bedrift?

samtidig har evnen til å se oss fra utsiden, har vist seg å være helt fantastisk. Også i årene som kommer vil det være naturlig å søke bistand hos Proneo. Om nødvendig kamuflerer vi det som en hyggelig kaffeprat, smiler Berg.

Nå vil Trygg-Grunn inn i flere bransjer. Et pilotkurs i samarbeid med Shell er allerede i gang. Det omfatter både ranskurs og opplæringsvideoer på vanlige arbeidsoppgaver og rutiner. Med ansettelsen av Arild Berg som daglig leder – han var ikke en av gründerne – ble det større trykk på salg og produksjon. I tillegg er det kommet inn to eksterne styremedlemmer, Kirsten Lexberg og Anders Snortheimsmoen, begge med relevant erfaring og verdifulle nettverk som selskapet håper å dra nytte av.

Veien videre

Hvis dere om et år kan se tilbake og si: «I 2021 lyktes vi med det meste!», hva er det i så fall dere har gjort?

– For det første har vi landet minst én stor nasjonal avtale. For det andre har vi etablert oss i helsesektoren, også utenfor Trøndelag. Og for det tredje er vi blitt minst fire ansatte på full tid i firmaet, som går med overskudd, sier Berg.

– Hvor er Trygg-Grunn om fem år?

– Da har vi etablert oss som leverandør av onboarding- og kurstjenester for flere store aktører. Det har gitt oss kunder også utenfor Norge. Og vi har begynt å se på muligheten for å opprette flere avdelingskontor. Mens vi har vokst, har vi hele tiden forbedret oss. På den måten har vi sluppet å se at mulige kunder har valgt andre leverandører fordi vi brukte for lang tid på å utvikle nye løsninger.

Faktaboks

Trygg-Grunn AS

  • Holder til i Stjørdal
  • Tilbyr opplæring og øving av ferdigheter ved bruk av VR-teknologi
  • Gründet av Geir Nes (41) og Per-Erik Daviknes (39) i 2017

VR

  • Forkortelse for engelsk Virtual Reality: virtuell, tilsynelatende virkelighet.
  • Datateknologi som gir deg en illusjon av å være fysisk til stede i et virtuelt miljø.
  • Med VR-briller blir du påvirket av, og kan selv påvirke, det virtuelle miljøet.
  • VR-brillene oppfatter hvor du beveger hodet slik at du kan se deg omkring i alle retninger uten å bryte illusjonen.
  • VR er mest kjent fra spillbransjen. Andre bransjer har også begynt å ta i bruk VR, for eksempel kultur, innredning og utdanning.
  • Verdensmarkedet for VR er på 10 milliarder kroner, og det vokser.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia og Online.no