Gir sikre løfter om trygge løft

29. september 2021

løfteadapter

Som kranfører har du god oversikt og gjør deg tanker om hvordan ting kunne vært gjort både smartere og sikrere, forteller Lars Erik Bakken. I likhet med kollega Ketil Våg har han vært kranfører i mange år. I fjor tok Lars Erik og Ketil tak i noen av ideene de hadde fra erfaringene sine bransjen. De stiftet selskapet SafeT som tilbyr enkle løsninger som effektivt møter kravene til sikkerhet i løftebransjen

Vi startet SafeT fordi vi ønsker å påvirke løfteindustrien. Med enkel teknologi vil vi bidra til en ny beste praksis for alle som driver løfteoperasjoner i alle bransjer, sier Lars Erik. Målet er at det skal bli enkelt for alle å bruke løfteutstyr i tråd med forskrifter og krav som er satt av produsenten av løfteutstyr.

Løftebransjen bryter daglig kravet til den såkalte «anleggsdiameteren». Stroppen som lasten henger i, blir hektet på heiskroken i en bue med for liten diameter. Det vil si at buen blir krappere enn den skal være. Dermed øker risikoen for at stroppen ryker.

SafeT har løst problemet med å utvikle adapteren Trygg, som gjør buen mindre krapp. Med Trygg blir anleggsdiameteren som den skal være, uten å bytte ut små kroker med større og tyngre. 

– Med Trygg kan kundene møte sikkerhetskravene opptil 50 % billigere enn med andre løsninger, forteller Lars Erik. Løfteutstyret blir også vesentlig lettere, noe som er bra for helsa til dem som skal håndtere utstyret. 

Fornøyde kunder

Den sakkyndig bedriften Vitec AS gir 5 stjerner til SafeT sin løsning. I en uttalelse på SafeT sin nettside skriver de at den «bidrar til å redusere risikoen ved enkelt å følge produsentens anbefalinger for den minste anleggsdiameteren, samtidig som det hjelper å unngå å bruke overdimensjonert utstyr.»

Kran og utstyrskontroll AS gir også 5 stjerner på SafeT sin nettside: «Vi ser at dette vil hjelpe brukere av denne typen løfteutstyr til å overholde kravene til anleggsdiameteren.»

Leveringsdyktig på tross av pandemien

Pandemien har forsinket både transport og materialleveranser til produksjon. I tillegg har den ført til at viktige førstegangsmøter har blitt på Teams i stedet for ansikt til ansikt. Et drøyt år etter oppstarten kan SafeT likevel levere Trygg og de andre produktene til hele verden. En kunde i Amerika får varene sine i løpet av et par uker, ifølge fraktanslaget på SafeT sin nettside

– Det er mange selskap over hele verden som satser på løfteløsninger. Hva er det som gir dere tro på at akkurat dere skal lykkes?

Vi sitter med en samlet praktisk erfaring fra kranoperasjoner som kranførere, planleggere og bedriftsledere påløfteadapter over 50 år. Det betyr at vi har en helt annen samlet erfaring enn mange andre i bransjen, sier Lars Erik.  
Våre observasjoner fra kranhytta gjør at vi har sett mye kreativitet ute på byggeplassene som ikke er i henhold til verken sikker bruk eller løfteutstyrsprodusentenes krav til slik bruk.

 

Proneo har vært uvurderlig

Det at vi har fått mulighet til å komme inn hos Proneo, har vært uvurderlig for SafeT. Kontakter, nettverk, kompetanse innen produktutvikling, marked, økonomi, samt lokalisering har gjort Proneo til den viktigste faktoren for at vi er kommet dit vi er, og at vi skal greie å komme oss videre, mener Lars Erik.

Han er også takknemlig for den hjelpen han har fått fra SINTEF på forskning og modellering, Minoko Design på design og IV Moulding på produksjon.
Altså et heltrøndersk produkt laget for et world wide marked, oppsummerer Lars Erik.

Nye produkter kommer

Lars Erik og Ketil har flere observasjoner og refleksjoner fra sine mange år i kranhytta som de tenker å ta tak i for å gjøre det enklere å gjennomføre sikre løft.

Akkurat nå har vi blikket fast festet på å få produktene ut i markedet, forteller Leif Erik.
Nye produkter kommer etter hvert som vi får etablert en grei økonomi i selskapet.

Hvor er SafeT om 5 år, i 2026?

– Da ønsker vi at vi har gjort oss fortjent til bransjens tillit, og at vi er en anerkjent bedrift innen utvikling av nye produkter for sikker løfteteknikk, sier Lars Erik.

Vi hjelper deg gjerne med å utvikle din bedrift. Ta kontakt for en uforpliktende prat.

Vegard Saur

Vegard Bjørnsen Saur

Avdelingsleder Inkubator
[/wpbb-if]