Trøndersk gründerbedrift får millionstøtte fra Norges Forskningsråd

17. desember 2021

energon x

Snaut to år etter oppstarten har gründerne i EnergonX fått 8,4 millioner i støtte fra Norges Forskningsråd til et prestisjetungt FoU-prosjekt. Nå samarbeider de tett med noen av Norges fremste kunnskapsmiljø og industrier om å utvikle bedre ernæringsløsninger og mer bærekraftig emballasje for utendørs bruk.

Den formidable støtten fra Norges Forskningsråd gjør dette til et av de mest prestisjetunge forskningsprosjektene for næringslivet. Det er stor konkurranse om midlene. Gründerne i EnergonX trakk det lengste strået i tøff konkurranse med blant annet flere industrigiganter.

EnergonX utvikler miljøvennlige og innovative nærings- og emballasjeløsninger for prestasjons- og ekspedisjonsmarkedet. Gründer Martin Winge Austeen mener nøkkelen til suksessen har vært å inngå strategiske partnerskap og bygge en FoU-gruppe med høyt kompetansenivå.

–Vi skjønte raskt at vi var nødt til å levere på øverste hylle i konkurranse med det beste som finnes av kompetansemiljø og industri i Europa. Strategien fra første dag har vært å få med partnere som er ledende innenfor de aktuelle teknologiene, og som kan bidra med å nå våre langsiktige strategiske målsettinger, sier Austeen.

Martin Austeen

Med 8,4 millioner i forsknings- og utviklingsstøtte fra Norges Forskningsråd skal gründer Martin W. Austeen og teamet hans utvikle nye ernæringsprodukter for sport, friluftsliv og ekspedisjoner. Foto: EnergonX.

Store forbedringsbehov

Han har selv lang erfaring med ekstremsport i arktiske og alpine miljø som idrettsutøver i frikjøring. Han startet selskapet i desember 2019 etter å ha observert i mange år at det var lite nyskaping å spore innen ernæringsprodukter til krevende vinterforhold. Det var store forbedringspotensialer for mer bærekraftige emballasjeløsninger og som inneholder en bedre næringssammensetning spesialtilpasset aktive brukere. Det er dette de nå har fått innvilget   IPN-støtte fra Norges Forskningsrådet til å jobbe med.

Han fikk raskt med seg noen av Norges fremste eksperter innen sport, friluftsliv og arktiske ekspedisjoner: Polfarer Rune Gjeldnes, Tore Bjørseth Berdal og Bernhard Rønning. Med bakgrunn fra idrett har teamet egenskaper som gjør de i stand til å nå mål med sterk drivkraft i utvikling og nyskapning.  

Rune Gjeldnes

Den profilerte polfareren Rune Gjeldnes er blant partnerne i EnergonX. Han er ekspert på ernæring og har lang erfaring fra arktiske ekspedisjoner. Foto: Rune Gjeldnes.

Høyt internasjonalt nivå

Proneo inkubator har bidratt med forretningsmessig og strategisk rådgivning og koblinger mot aktuelle industrimiljø. Da EnergonX ferdigstilte IPN-søknaden til Forskningsrådet, kunne de skilte med et imponerende konsortium bestående av blant annet NTNU Institutt for bioteknologi og matvitenskap, NTNU Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Forsvarets Forskningsinstitutt, EGGS Design og flere store internasjonale industriaktører.

–Dette partnerskapet har gitt oss en voldsom drivkraft, en bølge av kunnskap som ligger på høyt internasjonalt nivå, sier Austeen.

–Det skal mye til for et ungt selskap som oss å hevde oss i konkurranse med store, etablerte industriaktører. Vår fordel har vært at vi som gründere ikke står alene i det. Vi har med oss partnere som dekker opp kompetansebehovene og gjør det realistisk for oss å klare å gjennomføre et så stort forsknings- og utviklingsløp, forteller Austeen.

Drahjelp fra Proneo inkubator

EnergonX ble tatt opp i Proneos inkubator høsten 2019. Inkubatorleder Stein Morten Holberg er imponert over hvor langt gründerne har kommet på kort tid.

–Martin har gjennom tiden som har gått vist hva man kan oppnå bare man legger nok fokus og arbeidsinnsats i det. Han har vært urokkelig i sin visjon om å utvikle en vesentlig bedre ernæringsløsning for de mest krevende klimatiske forholdene, og tilsvarende en emballasjeløsning som er vesentlig mer bærekraftig enn dagens løsninger. Dette er visjonært, da de teknologiske løsningene først må utvikles og industrialiseres, sier Holberg.

Han poengterer også at Martins bakgrunn fra idretten gjør at han har tatt med seg mange egenskaper inn i selskapet, og at dette trolig har vært viktig for at han har kommet dit han er i dag.

 

 

Vi hjelper deg gjerne med å utvikle din bedrift. Ta kontakt for en uforpliktende prat.

Stein Morten Holberg

Stein Morten Holberg

Prosjektleder
[/wpbb-if]