Stjørdalsfirma vant storkontrakt på gigantbygg

13. oktober 2022

Nye Teknostallen i Trondheim med stor innebygd tropisk hage. 
Illustrasjon: KLP Eiendom Trondheim

Teknologiselskapet EnocoITB skal levere styringssystem for alle tekniske installasjoner i nye Teknostallen, Trondheims nye senter for teknologi og innovasjon. –Vi er takknemlige og ydmyke for tilliten, sier daglig leder Henrik Myhre.

Det er ikke ofte det bygges så store bygg i Norge som nye Teknostallen i Trondheim. Gigantbygget på 47 250 m2 skal stå ferdig i 2025 og vil romme både en innendørs tropisk hage og løpebane på taket, i tillegg til kontorplasser. Bygget har gamle Trikkestallen som grunnsten, men over og bak den opprinnelige fasaden skal det bygges seks etasjer høyt.

Byggherre KLP har dessuten satt seg høye mål og ambisjoner når det kommer til energi, innovasjon og kvalitet. Kompetansen til stjørdalsbedriften EnocoITB er sentral for å nå disse målene.

– Et inspirerende oppdrag, sier daglig leder Henrik Myhre i EnocoITB (tv) til daglig leder i Enoco Ulf Roar Aakenes (th)

–EnocoITB, som er en sentral leietaker i vårt utviklingorienterte miljø i Proneos næringspark på Stjørdal, har blitt valgt som leverandør av styringssystemet til alle tekniske installasjoner i bygget, det vil si at vi skal levere all automatikk og SD anlegget (sentral drift) til dette gigantiske bygget, forteller daglig leder Henrik Myhre.

EnocoITB er søsterbedrift av Enoco. Det første prosjektet de gjorde var for Stjørdal Kommune i 2011. I dag er de en landsdekkende leverandør av slike systemer.

Inspirerende oppdrag

Byggets størrelse og kvalitetskravene som stilles, gjør dette til et spennende og krevende oppdrag for EnocoITB.
–Byggherrens strenge krav til robusthet og funksjonalitet, gjør dette til et spennende prosjekt for oss. Samtidig som vi synes det er inspirerende å få bidra til å skape det kanskje mest spektakulære bygget i Trondheim, sier Myhre.

Gigantbygget på 47 250 m2 skal stå ferdig i 2025. Illustrasjon: KLP Eiendom Trondheim

Prosjekt uten sidestykke

–Dette er et enestående prosjekt og uten sidestykke i Trondheim, uttalte prosjektleder Lasse Volden i KLP Eiendom i en pressemelding ved kontraktinngåelsen med entreprenør NCC i 2021.
–Her blir det bygget åpne, moderne lokaler med fantastiske fellesarealer. Vi skal blant annet ha en enorm innendørs tropisk hage og Norges flotteste takterrasse. Teknostallen er det hittil største bygget vi i KLP Trondheim har bygget, fortalte Volden.

Første med «Well Platinum» sertifisering

Bygget blir det første bygget i Trondheim som sertifiseres med kategori «Well Platinum», med blant annet solcelleanlegg og lavenergiløsninger tilpasset for fremtiden. Well-sertifiseringer har som mål å identifisere, måle, verifisere og følge opp byggkvaliteter som påvirker helse og velvære for de som bruker bygget. I tillegg sertifiseres bygget til BREEAM Excellent. Da blir gode systemer for automatikk og sentral drift kritisk viktige.

–Å levere etter BREEAM standard betyr å levere et optimalt bærekraftig bygg med lavest mulig energiforbruk og klimafotavtrykk. Det handler om alt fra materialvalg til drift og energibruk. For å lykkes med dette er den tekniske styringen av bygget helt avgjørende. Det er akkurat dette som er den bærende ideen bak Enoco og vårt egenutviklede Skysystem Eurora, sier daglig leder i Enoco Ulf Roar Aakenes.

Nye Teknostallen i Trondheim med stor innebygd tropisk hage. Illustrasjon: KLP Eiendom Trondheim

Styring av bygg

Styring av bygg handler i økende grad om avansert energi- og effektkontroll. Myhre forteller at EnocoITB ble valgt på grunn av sin kompetanse og tidligere leveranser, ikke på grunn av pris. Styringssystemet skal sikre at bygget i størst mulig grad er automatisk styrt med et lavest mulig energibruk og fotavtrykk.

Ansetter

Enoco er i sterk vekst og planlegger en rekke ansettelser i tida framover.

–Vi har bygd opp et attraktivt kompetansemiljø og har hatt svært god utvikling gjennom alle år. Nå ønsker vi å tiltrekke oss de skarpeste hodene i bransjen, slik at veksten fortsetter. Vi er stadig på utkikk etter flere dyktige teknologer og ingeniører som deler vår visjon, og som ønsker å bidra i dette viktige arbeidet, avslutter Aakenes.

—————————————————————

Fakta om EnocoITB og Enoco:

  • EnocoITB er søsterbedrift av Enoco, som jobber med energiforbruk.
  • Startet i bygg-automasjonsbransjen i 2009, med løsninger for avansert energi- og effektkontroll. Underveis ble det tydelig at en overordnet skybasert tjeneste var nødvendig for å overvåke byggene. Slik har man kunnet optimalisere yrkesbygg for et bærekraftig energiforbruk.
  • Enoco tilbyr løsninger innen byggautomasjon, energirådgivning og overvåking av energi og effekt.