Tangen Innovation – en teknologigruppe i vekst

05. oktober 2022

Skjermbilde 2022-10-06 kl. 07.20.17

Med i alt 30 teknologiselskaper er Stjørdal kommunen med flest teknologiselskap i Trøndelag utenom Trondheim. – At Stjørdal har så mange teknologiselskaper, er nok nytt for mange, sier Arve Leren, gründeren av teknologigruppen Tangen Innovation. Et av selskapene i gruppen, Tangen Engineering, var blant de trønderske teknologiselskapene som ifølge Impello-analysen 2021 hadde størst omsetning.  

Arve tror også det er nytt for mange at neste generasjons fjernkontroll, Vision Remote, er utviklet i Tangen Innovation. Bak det norske nettbrettet som kan styre «alt», står selskapet med samme navn som produktet, Vision Remote, et av produktselskapene som får tilført kompetanse og utviklingskraft fra Tangen Engineering.

Tangen Innovation er en viktig industripartner for Proneo.

– Vi er svært glade for å kunne benytte oss av kunnskapen og erfaringen til Tangen Innovation inn i vårt arbeide med å utvikle nye bedrifter. Det kommer stadig flere teknologibedrifter inn i vår inkubator, og da er nyttig for oss å ha selskaper som Tangen Innovation i vårt nettverk med tanke på inngang til deres nettverk og å kunne høste av deres erfaring og komptanse til nytte for de som er i oppstartsfasen, sier Rasmus Rønning som er Inkubatorleder i Proneo.

Kompetanse på tvers

I gruppen jobbes det på tvers av selskapene. Ikke bare på salgssiden, men også med utvikling og industrialisering av produktene. Et eksempel er utviklingen av de over 100 enhetene produktselskapet Actuade nå har utplassert på fartøy og i undervannsinstallasjoner over hele verden. –Dette er et produkt som er bygd opp i sin helhet her på huset, forteller Arve, som gjerne skriver under på denne teksten på Trondheimsregionens nettsider: «Nye ideer oppstår hele tida i Trondheimsregionen. Ofte er produktene så avanserte og markedene så internasjonale at vi som bor her ikke legger merke til virksomheten.»

Samarbeid med de største

Fra høyre Arve Leren, gründer og salgssjef i Tangen Innovation og
Jon Torgeir Honne, utviklingsleder Elektronikk HW i Tangen Engineering.
Foto: Tangen Innovation

– Her samarbeider vi med noen av de største og mest innovative teknologiaktørene i Trøndelag, forteller Jon Torgeir Honne, utviklingsleder i Elektronikk HW i Tangen Engineering. – Vi jobber tett på hverandre og er ofte delaktige i hele prosessen med kundene våre. Etter 16 år med pendling til jobb i Trondheim startet han i Tangen Engineering i 2018. – Annonsen fristet. At selskapet lå i Stjørdal, var selvsagt interessant, men jeg ble nok mest trigget av at det var noen som satset på teknologi i en by med en historie preget av tungindustri. I dag stortrives han i jobben.

Jon Torgeir er utdannet sivilingeniør ved NTNU innen elektronikk og telekommunikasjon og har gjennom mange år tilegnet tung erfaring innen design av elektronikk. I 2002 flyttet han og familien hjem til Skatval.

–Da vi bestemte oss for å flytte tilbake til Trøndelag, ville vi ha noe landlig, gjerne et småbruk og godt med plass. Det er det ikke så lett å finne i Trondheim, sier han.  Familien er i dag godt etablert på Skatval, og aktive i de mange fritidstilbudene i området med både fotball og ikke minst klatring som er Jon Torgeirs store lidenskap. Såpass stor at han har bygd seg en egen klatrevegg på låven. –Stjørdal og Skatval er jo også et mye bedre utgangspunkt for oss med klatring som hobby. Og med plass nok på tomta til å utfolde seg, sier han med et smil.

Utviklingskraft

Tangen Engineering ble etablert i 2015. Selskapets hovedfokus er elektronikk, software design og distribusjon av robuste automasjonsprodukter. I tillegg til å tilby utviklingstjenester på sine fagfelt har de også en del produkter som de forhandler. Selskapet er eneste forhandler av Actuade sine subsea produkter. Her har ingeniørene deres deltatt i utviklingsarbeidet. En av dem er Jon Torgeir Honne.

–Noe av det som kanskje overrasket meg litt da jeg startet, var det høye kompetansenivået i bedriften. Svært dyktige fagfolk med både erfaring og faglig bredde. Kanskje den mest slagkraftige bedriften jeg har jobbet i, mener Jon Torgeir.

Kampen om hodene

NHOs Næringslivets Kompetansebarometer fra 2021 viser andel NHO-bedrifter i Trøndelag som i stor eller noen grad har behov for ulike typer fagkompetanse. Her kommer det frem at 46 % oppgir at de har et kompetansebehov innenfor «Ingeniører og tekniske fag». Dette er tall Arve Leren i Tangen Innovation kjenner seg godt igjen i.

–Det er knallhard konkurranse om de beste hodene, sier han. –Derfor er det viktig for oss å løfte frem både teknologimiljøet her i Stjørdal, men også Stjørdal som et sted å bo og arbeide. Og med Værnes som nærmeste nabo og ny E6 snart på plass er veien til markedene og opplevelsene kort.

Etter etableringen i 2015, har Arve vært med på å utvikle og etablere flere selskap og produkter. Han ble tildelt Olav Bakkens gründerpris for 2016, og har fortsatt et brennende engasjement knyttet til innovasjon og næringsutvikling. I dag har han stillingen som salgssjef for Tangen Innovation og alle bedriftene i gruppen.

Vekst og nye behov krever flere ansatte

For å kunne fortsette veksten og møte behovene fra nye kunder, søker flere av selskapene i Tangen Innovation etter nye ingeniører innen elektronikk og software-utvikling, men også innenfor andre fagfelt (se utlysningene hos Tangen Engineering og Vision remote).  –Vi kan tilby en arbeidsplass i vekst, med en tung seniorkompetanse. Det betyr at vi kan tilby både opplæring og spennende oppdrag for dem som er nysgjerrige, har lyst og ønsker å lære og å bli med oss på veien videre, forteller Arve Leren.

 


FAKTABOKS

Tangen Innovation

  • Teknologigruppe på Tangen i Stjørdal med samlokaliserte selskaper som leverer høyteknologi til hele verden
  • Selskapene har tunge teknologisatsninger på subsea og maritim offshore, blant annet innovative løsninger for fjernstyring
  • Holdingselskap som utvikler nye og eksisterende bedrifter
  • Paraplyselskap for bedriftene Tangen Engineering, Polyteknikk, Actuade og Vision Remote.