En amerikaner på Innherred

07. februar 2023

tyson

7 egne oppstartsbedrifter og en lang karriere innen forretningsutvikling og prosjektgjennomføring førte amerikanske Tyson Weaver til jobben i Proneo.

– Jeg har vært opptatt av å ta vare på miljøet hele voksenlivet mitt, sier Tyson.

Faktisk var Tyson så opptatt av miljø og bærekraft at han flyttet til Europa for å ta høyere utdanning fordi det ikke fantes gode nok studier innen fornybar energi hjemme i USA tilbake i 2008. 7 år senere hadde han en doktorgrad i Industriell økonomi og teknologiledelse om internasjonalisering hos norske vannkraftprodusenter og grønn omstilling ved NTNU i lomma. Og nå er det Norge som er hjemme; eller nærmere bestemt Skogn.

– Jeg er så jordnær at jeg til og med driver gård, ler han. – Og når du driver gård, må du hele tiden tenke på miljøet; hvis ikke skyter du deg selv i foten. Hvordan kan vi få mest mulig ut av det vi har før vi må kjøpe nytt? Hvordan kan vi skape mest mulig verdi av det ressursgrunnlaget vi har? Å drive effektivt er å drive lønnsomt.

Den tilnærmingen har Tyson tatt med seg inn i Proneo, hvor han blant annet er prosjektleder for Industrinavet i Trøndelag, som jobber for at trønderske industribedrifter skal vokse seg større og sterkere sammen.

– Jeg mener det er helt avgjørende både for oppstartsbedrifter og etablert næringsliv at de får samarbeide med forretningsutviklere med kommersiell kunnskap og teft, sier han. – Vi vet hvordan innovasjonsmiljøet fungerer, og kan hjelpe hvert enkelt selskap å navigere i systemet for å finne den løsningen som passer best for dem. Det frigjør tid for lederne til å utvikle både produktet og selskapet sitt.

Tyson vet godt hva han snakker om. Han har vært gjennom prosessene både i Innovasjon Norge og Skattefunn selv, og er godt rustet til å hjelpe andre. Det at hjertet hans banker litt ekstra for å hjelpe andre fremover, er heller ingen ulempe.

– Det er en enorm drivkraft for meg at jeg får jobbe med så mange ulike mennesker som har det til felles at de vil skape noe, sier Tyson.