Proneo = for det nye!

21. mars 2017

.20170314_1029352

Det er inspirerende og skikkelig gøy å følge ungdom og fremtidens gründere. I løpet av året har vi mange møtepunkt med ungt entreprenørskap, både som organisasjon og i møte med elever og studenter.

Ta for eksempel Fargekoden UB på Mære landbruksskole. Gjengen møtte jeg første gang på juryoppdrag tidlig i deres idéutvikling. De hadde tatt utgangspunkt i et selvopplevd behov: Bønder sliter med å vite hva slags grovfor som ligger i rundballene som skal brukes til ku og kalv. Er det førsteslått eller andreslått, er det halm eller høy? Jeg prøvde etter beste evne å motivere og gi råd til videre arbeid, for her ligger det trolig et marked for ungdomsbedriften. Jeg konkluderte for meg selv når jeg kom hjem til arbeid på gårdsplassen: Dette er en god idé, for hvor enkelt kan det ikke bli med en ekstra strek på plasten?

For Fargekoden UB startet jobben med å finne brukertilpasninger og valg av materiell. Når jeg møtte dem ved første møtepunkt, hadde de kun en skisse og forslag til hva slags egenskaper produktet måtte ha.

Et par måneder senere kom den samme gjengen og resten av klassen til VIPsenteret for å ha et skrivedøgn for å utvikle forretningsmodell og plan for videre arbeid. Dermed ble møtepunkt nummer to mer håndfast, og både ungdommene og bedriften hadde utviklet seg mye. Og selvfølgelig er det mange utfordringer og muligheter på dette stadiet.

Nå vet jeg de er med på Ungt Entreprenørskap sin fylkesmesse for ungdomsbedrifter på Magneten 23. mars 2017, og kanskje jeg møter dem på møtepunkt nummer tre? Jeg skal i hvert fall sitte i juryen for Innovasjonsprisen sammen med flere representanter fra andre bedrifter i regionen, og da håper jeg at det er mange ungdomsbedrifter som kan sette oss i spørremodus og få oss til å tenke på nye løsninger.

Det er ikke alltid at gode løsninger finner markedet sitt, men på en eller annen måte påvirker det oss til å tenke nytt når unge mennesker skaper nye duppedingser og skaper nye behov.

Vi gleder oss til å følge utstillingene på Magneten med både ungdomsskole og videregående skoler. Vi gir stor honnør til alle lærere, foreldre, Ungt Entreprenørskap og alle andre som er med i arbeidet for flere grundere!
DET trenger Norge.

Vigdis Haldorsen
Prosjektleder
[email protected]

Fargekoden UB