Er du investorklar?

14. juni 2018

.money-2724241_1920

Hverdagen til en gründer er variert. Noen dager handler det mest om å få unna det som haster aller mest, andre dager kan man arbeide mer med utvikling og strategi. Så er det slik at å gründe krever stor risikovillighet fra gründeren selv, og mangel på kapital er et evig spørsmål. Det oppleves i mange tilfeller som utfordrende å finne kapital, og enda vanskeligere å finne riktig kapital. Selv har jeg til dags dato ikke snakket med en gründer som med hånda på hjertet kan fortelle at kapital ikke er noe problem. Så hva skal da til for å nå ut til riktige investorer eller offentlige finansieringsordninger?

Her kommer svaret – FORBEREDELSE! Ja, du leser riktig. Noe av det som skal til for å få tak i riktig kapital er forberedelse. Ok da, sleng på nettverk. Men en ting er sikkert, er du forberedt og vet HVORFOR du trenger penger og HVA disse pengene skal brukes til så stiller du mye sterke enn om du bare forteller at du trenger penger.

En investor er opptatt av flere ting i en startup. For det første, hvilket problem løser du? Hvorfor er din idé så unik i forhold til andre aktører i markedet? Hva er dine utviklingsplaner, og når ser du for deg at det er riktig å inntre markedet? Sett deg godt inn i markedet du skal operere i. Hvem er din typiske kunde, og hvordan er din konkurransesituasjon? Jo, du har konkurrenter! Hvordan skal du nå ut i markedet og hvordan har du tenkt å markedsføre ditt konsept?

Investoren vil vite hvem som står bak ideen og hvilke personer teamet ditt består av? Hvilken bakgrunn har personene i ditt team, og hvordan rolle har de i selskapet? Et annet viktig spørsmål er hvilken strategi du har omkring IPR. Har du beskyttet din idé og hvordan har du beskyttet den? Sist men ikke minst så er en investor interessert i å vite hvilke økonomiske utsikter startup`n har.

Et lite tips skal du få på din vei mot å realisere din drøm. Investoren bruker store deler av tiden sin på å snakke med gründere som deg. De har ofte gode spørsmål på lur, og noen av spørsmålene har du kanskje ikke svaret på. Si det. Vær ærlig og fortell om de tingene du ikke vet. Fordi – når du vurderer å få inn en investor på laget er tillit kjempeviktig! Investoren krever ofte en plass i ditt styre, enten som styreleder eller som styremedlem. Styret skal være med på utviklingen av ditt selskap og du er derfor avhengig av engasjement og tillit for å sikre framdrift. Dette er selvfølgelig gjensidig.

Så – er du investorklar?  Hvis ikke kan undertegnede og resten av mine flinke kollegaer i Proneo hjelpe deg med forberedelsene. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat.

Stine – Aileen Strand
Tlf.: 901 29 444