Proneo setter ny rekord på gründerutvikling

05. februar 2019

marius-1-552x624-1

Proneo har nettopp levert rapport for inkubasjonsvirksomheten i 2018 og tallene viser sterk vekst på alle områder. ­– Gledelig for framtidig verdiskaping i Trøndelag, sier Proneosjef Per Anders Folladal.

Proneo driver en Siva-støttet inkubator som bistår gründere med forretningsutvikling, kommersialisering og mentorering. I 2018 har Proneo jobbet med over 50 oppstartbedrifter. 250 nye forretningsideer er blitt vurdert og det er hentet inn 18 millioner kroner fra private investorer. Det er ny rekord for Proneo, som har drevet med gründerutvikling i over 15 år.

Effekten av inkubasjon
Inkubasjon er et innarbeidet virkemiddel for gründerutvikling. Siva tilrettelegger for vekst gjennom et landsdekkende nettverk av inkubatorselskaper. Siva holder oversikt over hvor mange gründere som til enhver tid befinner seg rundt om i landets mange inkubatorer. De vet hvor mange ideer som klekkes og hvor store verdier som blir skapt.

– Vi jobber systematisk for å levere et godt tilbud til gründerne med ambisjoner om nyskaping og vekst, forteller inkubatorleder Marius Værdal.

– Vi gleder oss over resultatene, og ikke minst over de bedriftene som nå er ferdige i inkubatoren og som er klare til å erobre verden. Samtidig har vi allerede vendt blikket framover. Det som blir viktig nå, er å finne de nye vekstbedriftene som skal inn i inkubatoren, sier Værdal.

Veien videre fra inkubatoren
Mange av selskapene som nå går ut av inkubatoren har vokst betydelig og har allerede fått godt fotfeste i markedet, som for eksempel:

Surf Kombucha fra Inderøy startet med en idé om å produsere fermentert te som et sunnere alternativ til brus og øl. Nå produserer og selger de 100.000 flasker i året på over 200 utsalgssteder i hele landet. Veksten er betydelig, og det er ingenting som tyder på at den kommer til å avta med det første.

Smart Cylinders har utviklet et unikt sensorsystem som overvåker nivået i gassflasker. Løsningen vekker stor interesse internasjonalt og har potensial til å revolusjonere leverandørindustrien for gass på flaske.

Mester Tak har utviklet en spin-off i form av et nytt selskap, Sensor Innovation, som er i ferd med å ta en ledende posisjon i Norden innen sensorbasert overvåkning av fukt på bygninger. De har nå fått etablert samarbeid med SINTEF og har hatt Proneo som støttespiller gjennom hele prosessen.

Innovation Energy har patentert en teknologi for plugging av oljebrønner, noe som er av internasjonal interesse og kan gi store gevinster i framtida. Her ble gründerens geniale idé spleiset med et ressursteam fra SINTEF og Proneo, noe som viste seg å være en særdeles effektiv kombinasjon.

Synergier mellom industrinettverk og techmiljø
Proneo er lokalisert i flere spennende utviklingsmiljøer i Trøndelag, sist gjennom etableringen på FAKTRY i Trondheim i 2018. – Det er svært gledelig at vi erfarer synergier og økt samhandling mellom både bedrifter i vårt industrinettverk, oppstartsbedrifter, og sterke techmiljøer i Trondheim. Vi ser også at det er stadig flere industrielle investorer som engasjerer seg med både kapital og kompetanse. Dette er oppskrifta på innovasjon og vekst, avslutter Folladal.

Har du en forretningside som du har tro på? Ønsker du å få markedskunnskap og avdekke det reelle potensialet i ideen? Proneo Preinkubator hjelper deg i denne innledende fasen!

[maxbutton id=”2″]

Om Proneo AS:
Innovasjonsselskapet Proneo er ledende i Norge på regional innovasjon og utvikling. Selskapet bidrar til nyskaping gjennom å jobbe med gründere og innovasjonsprosesser i etablert næringsliv. Proneo har lokasjoner i Verdal, Stjørdal, Levanger, Flatanger og Trondheim.