Skal binde næringslivet og Forsvaret sammen

12. september 2024

Proneo_JensChristianJunge_web

– De neste 12 årene skal det brukes 1624 milliarder kroner på Forsvaret. Det sier seg selv at det åpner muligheter for trøndersk næringsliv.

Etter 40 år i Forsvaret og Etterretningstjenesten – nå sist som sjef for Trøndelag heimevernsdistrikt 12  – begynte Jens Christian Junge som forsvarskoordinator i Trøndelag i midten av august. At han begynner i den nye jobben samtidig som den nye langtidsplanen for forsvarssektoren trer i kraft, er på ingen måte noen ulempe.

– Etter mitt syn er det snakk om mye penger som skal brukes på forsvarssektoren over en relativt kort periode, og jeg skal gjøre mitt for å bistå trønderske næringslivsaktører som har ideer eller produkter som kan være interessante for Forsvaret, sier Junge.

Viktig brikke

Regjeringen styrker altså forsvaret av Norge med 600 milliarder kroner frem mot 2036, og det å utbedre kritiske mangler i dagens forsvar, er ett av flere områder som er prioritert. Det innebærer blant annet at forsvarssektoren skal kjøpe inn mer ammunisjon og materiell, vedlikeholde bygninger og viktig infrastruktur, øke kapasiteten til å ta imot allierte og ansette flere folk.

– Nå som Norge satser så mye på forsvaret, må trøndersk næringsliv også sørge for å ta del i satsingen, sier Junge. – Det ligger store muligheter i å samarbeide og levere produkter og tjenester til Forsvaret. Se på Ritek på Rinnleiret, for eksempel, og hva kontrakten deres med Forsvaret har å si både for utviklingen av Ritek og for det lokale næringslivet på Innherred.

Stillingen som forsvarskoordinator administreres av Proneo, og Junge vil bidra inn mot næringslivet i hele nedslagsfeltet Proneo jobber i.

De første ukene i den nye jobben er Junge naturlig nok mye ute og møter trønderske næringslivsaktører og kommuner. Den inngående kunnskapen han har om Forsvaret betyr at han vet mye om hvilke behov Forsvaret har, slik at han enklere kan se forretningsmuligheter for næringslivet.

– Siden jeg kjenner mange i Forsvaret, kan jeg koble de riktige personene i Forsvaret med de trønderske næringslivsaktørene som sitter med de gode ideene, sier Junge. – Enkelte av tiltakene i langtidsplanen må skje raskt, og da er det viktig at det blir kortere vei fra idé til leveranse.

Opptatt av totalforsvaret

Er det ett område Junge er ekstra opptatt av, er det totalforsvaret. Tanken er at forsvaret av Norge bygger på et militært forsvar og en bred sivil beredskap, og at Forsvaret og det sivile samfunnet samarbeider og gir hverandre gjensidig støtte i alvorlige kriser og krig.

– Det meste i samfunnet henger sammen, og det er veldig mange som har en rolle i totalforsvaret – også næringslivet, forklarer han. – Bøndene bidrar til matsikkerheten, lastebilsjåførene kan transportere materiell og personell og elektrikerne opprettholder eller gjenoppretter strømforsyningen til kritiske institusjoner og tjenester – for å nevne noe. Det at samfunnet fortsetter å fungere i kriser og krig, er like viktig som den jobben Forsvaret gjør. Se bare på Ukraina!

Det overblikket Junge har over både Forsvaret og totalforsvaret, gjør at han evner å se helheten i totalforsvaret. Den kunnskapen vil han bruke til å få til et bedre samarbeid og en tettere integrering av næringslivet.

Foreløpig er Jens Junge i startgropa i jobben som forsvarskoordinator, men han opplever det allerede som veldig meningsfull. 

– Ebbe Derås, som var forsvarskoordinator før meg, gjorde en veldig god jobb, og jeg skal bygge videre på det han har gjort, sier Junge. – Nå ser jeg frem til å bli enda bedre kjent med mulighetene som ligger i det trønderske næringslivet. Jeg inviterer gjerne på en kopp kaffe!