Fikk fart på ideene

24. januar 2025

_MG_1179

– Det er ikke enkelt å se seg selv i kortene, og etter min mening gjorde Kjetil og Terje Vang alt riktig da de ba om bistand til prosessen.

Henrik Skjørstad er prosjektleder i Proneo, og han har mange års erfaring med Lean og kvalitetsarbeid i ryggsekken – mer enn nok til å vite at flere hoder tenker bedre enn ett.

Da T.N.Vangs Mek. Verksted på Inderøy spurte om hjelp til å se på hvordan de kan få en mer effektiv produksjon, koblet han på Katapulten på Raufoss. Her har de tung kompetanse innen effektive produksjonsprosesser.

– I et konkurranseutsatt marked med et betydelig prispress, må du evne å effektivisere produksjonsprosessene så du tjener penger på produktet ditt, og hver minste detalj teller, sier Henrik. – Du vet hva de sier; liten tue kan velte stort lass.

Eksperthjelp

Sammen med kollega Tor Henning Molstad fra Katapulten på Raufoss og 4 erfarne industriarbeidere fra industrien på Raufoss gjennomførte Henrik en såkalt industriell vekslingsside – et rammeverk som gir en strukturert tilnærming til å identifisere og implementere nødvendige forbedringer i produksjonsprosessen.

– Det krever mot av en bedrift å slippe inn en gruppe som har masse meninger om det de gjør, smiler Henrik.

Vangs er ledende i Skandinavia innen tilhengere for spesialtransport. Bedriften bygger både tilhengere til vogntog, bilpåbygg, semitrailere og tilhengere for tung- og spesialtransport opp til 100 tonn. Alle tilhengerne er skreddersydd etter kundens behov. Firmaet gjør stort sett alt selv; fra utvikling og design til prosjektering og produksjon. Vangs har hatt stabile inntekter, men har ikke klart å øke dem tilstrekkelig de siste årene.

For å kunne komme med forslag til endringer som kan bidra til økt verdiskaping, hadde daglig leder Terje Vang og styreleder og teknisk leder Kjetil Vang en gjennomgang av dagens produksjonsprosess. Deretter begynte jobben med å plukke fra hverandre de ulike produksjonsstegene for å se hvor Vangs kan ta tak for å bli mer effektive.

– Deretter gikk vi systematisk til verk og prioriterte hvilke av tiltakene vi hadde kommet frem til som ville gi mest effekt for Vangs, forklarer Henrik.

Da gruppa i fellesskap hadde bestemt hvilke 8 tiltak de skulle jobbe videre med, fant de en ansvarlig for tiltaket, satte en tidsfrist og så på hvordan de skal måle effekten av tiltakene – og så begynte jobben for de ansatte i Vangs.

Vind i seilene

Den industrielle vekslingssiden ble arrangert i april, og allerede et drøyt halvår etter kan Vangs vise til konkrete resultater:

  • Antall timer de bruker per prosjekt har gått ned betydelig. Det betyr at de har lyktes i å bli mer effektive.
  • Det har blitt færre henvendelser til prosjektlederne; et resultat av at underlaget som gis til de som skal produsere tilhengerne har blitt bedre.
  • Prosjektlederne har begynt å jobbe mer likt, og det gir mer forutsigbar fra prosjekt til prosjekt for de som jobber i produksjonen.

I tillegg har Henrik holdt et tilleggskurs for alle de ansatte i produksjonen; et såkalt 5S-kurs. Det har resultert i at Vangs holder på å utarbeide et system for hvordan de kan holde det enda ryddigere i produksjonslokalene. De ansatte har også begynt å ha morgenmøte i fabrikken hver dag kl 07.00.

– Tilbakemeldingene fra de ansatte hos Vangs er gode, sier Henrik. – Det er ingen tvil om at det lønner seg å være mer effektiv; ikke bare når det kommer til det økonomiske aspektet.

Selv om Vangs allerede ser resultater av arbeidet, skal de naturligvis evaluere tiltakene om en stund. Kanskje er det enda flere lavthengende frukter de kan plukke på veien mot en mer effektiv drift?

– Jeg syns vi har fått til veldig mye den tiden vi har jobbet sammen, sier Henrik. – Det er ingen tvil om at det er effektivt å ta i bruk ulik kompetanse på denne måten. Nå er vi spente på om Vangs får de resultatene de ønsker seg!