Fra Inderøy til Kina og India

14. april 2025

lastned_1.jpg

Snart kan både indere og kinesere starte dagen med en skje Havfruenes Tran fra Inderøy.

– Det er innmari morsomt at det er flere som er enige med oss om at tranen vår er bra for deg, sier Kjerstin Øye; som er daglig leder i Havfruene.

Hun har akkurat kommet hjem fra New Dehli, hvor hun har deltatt på en messe med deltakere fra India og EFTA-landene Norge, Island, Liechteinstein og Sveits. Målet var å få indiske bedrifter hekta på norsk tran, og det ser ut til at hun har lykkes.

Spennende utviklingsløp

F.v. Kari Øye og Kjerstin Øye

Det skjer mye i inderøybedriften om dagen. Ved årsskiftet tok Kjerstin over stillingen som daglig leder etter mamma Kari Øye som har vært leder siden Havfruene startet opp for 20 år siden.

I tillegg til eierskiftet satser de for alvor på eksport; de kapitaliserer opp bedriften og de profesjonaliserer driften – for å nevne noe.

– I fjor solgte vi 16 000 flasker tran, men vi kan produsere 300 000 flasker, forteller Kari.

– Potensialet er enormt.

Det er de ikke alene om å tenke. Både innovasjonsselskapet Proneo og Innovasjon Norge er gode støttespillere for Havfruene, og bistår dem med alt fra strategier og søknader til fremdriftsplaner og kurs i eksportsatsinger – og alt imellom.

– All støtten vi får er innmari fin for oss, for vi har virkelig trådt vannet alene frem til nå, sier Kjerstin.
– Opplevelsen av å ha engasjerte støttespillere er gull verdt!

Tran med høy kvalitet

Da Kari og Kjerstin startet Havfruene sammen med Kari Mæle Løge og Svanhild Snipstad i 2005, hadde de ingen erfaring med å drive bedrift.

– Det startet egentlig med at Frank kom inn i familien, forteller Kari. – Han er fiskerikandidat og ekspert på fiskeolje, og han gjorde oss oppmerksomme på at mange av omega- 3-ampullene på markedet inneholdt gammel og noen ganger også harsk tran, som ikke er bra for kroppen.

Så da Svanhild, som er utdannet ernæringsterapeut, foreslo at de skulle starte for seg selv og selge fersk, høykvalitets fiskeolje laget av torskelever til folket, ble det sånn.

– Vi fikk et lån på 80 000 kroner og brettet opp ermene, smiler Kari.

I begynnelsen fikk de låne lokaler på et gårdsbryggeri, men det ble for tungvint i lengden. Ikke bare måtte de plaste inn hele lokalet så det var rent nok til tranproduksjonen, men produksjonen måtte foregå de helgene hvor lokalet var ledig. Med god hjelp fra Innovasjon Norge fikk de støtte til å bygge sitt eget produksjonslokale på Sundsøya på Straumen; og der har de lokaler i dag. I takt med at de har økt omsetningen, har de utvidet driften. Nå tar det mindre enn 24 timer fra de får levert tønnene med fersk fiskelever til den er prosessert til olje. Siden raffineringsprosessen fjerner vitaminer, tilsetter Havfruene A, E og D-vitaminer i den ferdige tranen. Som antioksidant har de i økologisk timian.

– Vi vet at mange har dårlige minner om tran som både lukter og smaker vondt og som gir ekle oppgulp, men sånn er det ikke med tranen vår, sier Kari.

Gode tilbakemeldinger

Selv om bedriften utelukkende har fått gode tilbakemeldinger på tranen sin, har ikke salget tatt av ennå.

– Vi var nok litt naive, smiler Kjerstin. – Vi trodde folk ville kjøpe tranen vår når de fikk vite forskjellen på vår tran og den tranen de får kjøpt i dagligvarebutikker, men det var ikke nok.

F.v. Havfruene Kari og Kjerstin sammen med Inger fra Proneo

Som mange andre små bedrifter har de også erfart hvor vanskelig det er å komme inn hos større kjeder. Selv om de har fått innpass hos noen helsekostbutikker, foregår det meste av salget på nett. Nå som de har fått eksporttillatelse til Kina og er i kontakt med flere potensielle kunder, håper de salget skal nå nye høyder. Det er også en av grunnene til at de har knyttet seg enda nærmere til Proneo. Inger Einvik, som har bakgrunn fra Innovasjon Norge og nå jobber som prosjektleder i Proneo, jobber tett med Havfruene.

Dugnadsinnsats

– Havfruene er en bedrift som har blitt drevet på dugnad i 20 år, og de hadde sikkert kunne fortsatt sånn i 20 år til, mener Inger. – Men nå har vi blitt enige om at det er på tide å ta steget videre.

Og bedriftseierne har like stor tro på produktet sitt i dag som da de startet opp. Kari, for eksempel, har tatt Havfruene-tran hver eneste dag – helt fra første produksjonsdag.

– Jeg – og vi – er opptatt av forebyggende helsearbeid, sier hun. – Og basert på responsen fra kundene våre, er de fornøyd med tranen vår.

Det er særlig noen tilbakemeldinger som går igjen:

  • Jeg har vært mindre syk siden jeg begynte å ta tranen deres.
  • Jeg syns huden min har blitt mykere og at den ser sunnere ut.
  • Jeg har mindre vondt i leddene.

– Det forskes mye på virkningen av tran, men vi vet allerede at omega-3 og vitamin A, D og E er bra for øyehelsa, kan bidra til bedre hukommelse og konsentrasjon og redusere faren for hjerte- og karsykdommer, forteller Kjerstin. – Det å ta tran er rett og slett en enkel måte å få i seg viktige næringsstoffer for hjernen, hjertet, immunforsvaret og helsa di!

Verden ligger klar. Havfruene er klare. Vi venter spent på å se hva de kan få til!