Verdalsbedriften Securo tar steget til internasjonalt toppnivå

12. oktober 2020

frode_resve

I september ble Securo kjøpt opp av tyske svt Group. Med utspring fra Verdal Industripark, og med bidrag fra blant andre Proneo, Sintef og Innovasjon Norge, har den mangeårige gasellebedriften etablert seg som en stor aktør i det internasjonale markedet for brannsikring. – Fra å være et lite norsk selskap uten kapital i ryggen, har vi nå tatt en enorm internasjonal posisjon, forteller Jan Selvig, som var styreleder i Securo fra starten og fram til 2019.

Securo fra Verdal blir dermed en del av et internasjonalt selskap med en omsetning på over 200 millioner euro og kontorer over store deler av verden. Produktene deres har vunnet en rekke priser for sin innovative teknologi. Securo har også bidratt til å utvikle flere internasjonale standarder for brannsikring, senest den amerikanske standarden for «Wildland Urban Interface Fires», som bidrar til sikring mot skogbranner i USA.

– Dette er en stor mulighet for oss, forteller Frode Resve, daglig leder i Securo.

– Her kommer vi inn i et stort konsern som har fotfeste i Europa, Midtøsten, Asia og USA. Veien ut til verden ble plutselig veldig mye kortere og vi har fått nye dører å banke på. Det gir oss muligheten til å komme raskere ut i flere marked, og vi får tilgang på ny kompetanse og flere ressurser til å drive produktutvikling. Det er heller ikke unaturlig å se for seg at Securo tar posisjonen som svt Group sin spydspiss inn mot de nordiske markedene, sier Resve.

For Securo er dette siste steg på en lang reise mot internasjonalisering. Allerede i 2019 kom den franske gruppen Passive Fire Protection (PFP) inn som eier, noe som bidro til å plassere Securo på kartet.

– Vi har alltid ønsket å komme inn under vingene på et større, internasjonalt selskap. Da vi tok kontakt med PFP, var vi et ukjent norsk selskap som ingen hadde hørt om. Når vi fikk fortalt mer om hva vi driver med, ble de raskt interessert. Hadde det ikke vært for dette mellomsteget, så ville vi heller aldri havnet på radaren til enda større svt Group, forteller Resve.

Internasjonalt patenterte teknologier

Securo ble grunnlagt i 2006 av Eivind Elnan og Geir Jensen. Etter å ha jobbet i lang tid innen brannprosjektering og brannrådgivning, opplevde Jensen at det var et behov i bransjen som det ikke fantes gode produkter for. Resultatet av Jensens arbeid ble den internasjonalt patenterte Firebreather-teknologien som i dag danner grunnlaget for alle produktene de leverer.

hulromsventil

Securos unike hulromsventil seksjonerer hulrommet under kledningen på bygget slik at brannspredning begrenses. Foto: Securo.

Jensen og Elnan startet med en kontorpult og en PC, og lite annet. I dag er produksjonen robotisert, de har utviklet en rekke innovative teknologier og har fått fotfeste internasjonalt. Det er ikke tilfeldig ifølge Elnan.

– Vi har vært omgitt av industrikompetanse og gode rådgivere fra første dag. I Verdal Industripark fant vi et raust miljø for å dele erfaring og kompetanse. De første årene jobbet vi ut fra inkubatoren til Proneo og var helt avhengig av aktørene rundt oss. Vi brukte lokale leverandører på produksjon og utvikling, noe vi fortsatt har en ambisjon om å gjøre. Vi har vært helt avhengig av å være i et miljø der man hjelper hverandre, og der denne typen kompetanse finnes, sier Elnan.

Elnan forteller at selv om vekstmulighetene til Securo først og fremst ligger utenfor Norge, så er planen at Securo skal fortsette å bidra til lokal verdiskaping.

– Ambisjonen er at salget skal bidra til at Securo kan vokse i industriparken og ha flere ansatte i Verdal. Halvparten av omsetningen har ligget på eksport, derfor har det vært en bevisst strategi å finne en sterk europeisk eier, forteller Elnan.

En eventyrlig reise

Jan Selvig satt som styreleder i selskapet helt fra starten i 2007, og fram til i fjor. Han mener suksessen skyldes at selskapet fra første dag har siktet internasjonalt og at de har hatt et nådeløst fokus på produktutvikling, innovasjon og ny teknologi. Nettverket og filosofien som gjennomsyrer Verdal Industripark har også vært helt avgjørende for hvordan selskapet har utviklet seg.

– Den industrielle og internasjonale tenkningen har definitivt satt sitt preg på Securo. Industriparken har en sterk kultur og tradisjon for å tenke stort og internasjonalt. Dette har smittet over på oss, og vi har hele veien vært tydelige på at vi ikke driver en liten butikk på hjørnet. Vi skal ut i verden. Det er en mentalitet vi deler med veldig mange andre industribedrifter i Verdal, sier Selvig.

Beste praksis for industriutvikling

Marius Værdal er leder for Proneo sin inkubator, mener Securo er et lærebokeksempel på hvordan man bør utvikle en industribedrift i Norge.

– I inkubatoren til Proneo bruker vi Securo som en læringscase for andre gründere. Bedriften representerer alle tingene vi synes det er spennende å jobbe med: De er en industriell SMB-bedrift med globalt potensial, som jobber systematisk med både teknologi, IPR, produksjon, eierskap og finansiering. På den måten har de tatt steg etter steg i over ti år. Derfor er suksessen til Securo ingen tilfeldighet, sier Værdal.

De nye eierne er også godt fornøyde med kjøpet.

– Takket være den nye alliansen, kan vi nå skilte med at vi har det mest omfattende utvalget av brannvernprodukter, -systemer og -tjenester i Europa, fortalte en begeistret Steffen Gerdau, administrerende direktør i svt Group, under kontraktsigneringen tidligere denne måneden.