Gjør suksess med smart distribusjon av gassflasker

17. februar 2021

Smart Cylinders ansatte

Teknologiselskapet Smart Cylinders er født globale og har skapt et helt nytt økosystem for distribusjon av gassflasker. Med avansert programvare og sensorteknologi sørger de for raskere, enklere og mer miljøvennlig distribusjon. Nå rulles systemet ut i flere internasjonale marked. 

 

 

LPG-gass på flaske er en viktig energikilde og kommer til å være det i

Gassflasker

Illustrasjonsfoto. Takket være teknologien til Smart Cylinders kan distribusjon og bytting av gassflasker gjøres på en mer effektiv og miljøvennlig måte. Foto: Adobe Stock.

mange år framover. Den brukes både til oppvarming, matlaging og i industrielle prosesser. Gass er renere og mer miljøvennlig enn andre fossile energikilder. Det største problemet er at metoden for distribusjon og bytte av gassflasker er utdatert. Logistikken hos distributørene er i stor grad manuell, systemene er kostbare og utkjøringen skaper et unødvendig stort miljøavtrykk.

Effektivt og miljøvennlig

– Vi har skapt en billigere, mer effektiv og miljøvennlig løsning, forteller Simon Grevstad, daglig leder i Smart Cylinders.

– Distributørene har store logistikk-utfordringer og små marginer. Vår løsning gjør dem mer effektive. Samtidig får sluttkundene en enklere og mer bekymringsløs hverdag, fordi de slipper å monitorere gassnivået og bestille påfyll manuelt. Ved hjelp av sensorer og software er alt automatisert, sier Grevstad.

Smart Cylinders ble etablert i Trondheim i 2017 og var de første årene tilknyttet Proneo sin inkubator. Teknologien har utspring fra NTNU, og løsningen gjør at gassleverandører til enhver tid har oversikt over nivået på gassflaskene til kundene sine. Dette forenkler prosessen med bestilling, levering og bytting av flasker. Leverandørene kutter kostnader og kundene trenger ikke bekymre seg for å gå tom for gass. Når en flaske holder på å gå tom, varsles leverandøren automatisk og ny flaske blir levert på døra.

­– Responsen fra gassleverandørene har så langt vært utelukkende positiv, forteller gründer og daglig leder Simon Grevstad.

– Systemet er enkelt å installere, har høy presisjon og produserer smarte data som gir både leverandører og brukere en bedre hverdag.

Klare for verdensmarkedet

I dag har Smart Cylinders hovedkvarter i Oslo, og har salgsrepresentanter i flere land. Nå satses det for fullt internasjonalt 

 – Vi har en ambisjon om at dette blir den nye bransjestandarden i Europa. Markedskartleggingen viser at produktet vårt er godt, og at dette er noe gassleverandørene vil ha. De sparer penger og gir sine kunder en bedre brukeropplevelse, forteller Grevstad 

Sensor Smart Cylinders

Smart Cylinders har laget en sensor som plasseres under gassflaska for å monitorere gassnivået. Når den er i ferd med å gå tom sendes en automatisk beskjed til leverandøren. Foto: Smart Cylinders.

I første omgang konsentrerer de seg om England, Australia, New Zealand, Sør-Afrika og de nordiske landene, samtidig som de er i dialog med gassleverandører i flere andre land, som Spania og Italia.  

Grundig markedsavklaring 

Proneo har fulgt Smart Cylinders fra oppstarten i 2017og berømmer innsatsen og dedikasjonen til gründerne.  
­– På mange områder har de vært læreboka i hvordan et oppstartsselskap bør jobbe med markedsavklaring og testing, sier Stein Morten Holberg, prosjektleder i Proneo.

Ifølge Holberg har teknologien til Smart Cylinders et betydelig internasjonalt potensial.

– For det første gjør systemet at leverandørene kan forbedre sin egen forretningsmodell og vokse i et prissensitivt marked. For det andre optimaliseres logistikk og transport, noe som gir reduserte kostnader og mindre CO2-avtrykk. Dette ville ikke vært mulig uten Smart Cylinders sin teknologi, og muligheten til å benytte store data, sier Holberg.

­– Proneo har gitt oss veldig god hjelp helt fra starten og har blant annet gitt oss en grundig opplæring i metoder for markedsavklaring. Vi har reist rundt i verden og studert både bransjen og sluttkundene, noe som har gjort oss i stand til å utvikle et system som er skreddersydd for behovet. Dette har vært viktig for oss i utviklingsprosessen, sier Grevstad.

Vi hjelper deg gjerne med å utvikle din bedrift. Ta kontakt for en uforpliktende prat.

Stein Morten Holberg

Stein Morten Holberg

Prosjektleder
[/wpbb-if]