Verdifull kompetanse for næringslivet

18. desember 2023

IMG_6432

– Jeg kan ikke tenke meg en kulere jobb enn å hjelpe bedrifter å vokse seg større og sterkere!  

De to sist nyankomne prosjektlederne i Proneo; John Wormdal og Henrik Skjørstad, kan begge skilte med en bakgrunn som vil komme næringslivet på Innherred til gode. Hør bare på dette: Henrik er utdannet tømrer og helikopterpilot, og har studert logistikk, innkjøpsledelse, Lean og Virtual Design and Construction (VDC).  

John har jobbet 18 år i IKEA (han tuller gjerne med at han kom flatpakket til verden), og har lang erfaring med alt fra salg og kunderelasjoner til bærekraft og internkommunikasjon,  

– Bedriftskulturen i IKEA er til forveksling lik den trønderske bondekulturen; med hardtarbeidende mennesker som måtte skape sin egen virksomhet, mener han. – Gang på gang har historien vist oss verdien som ligger i hardt arbeid og nøkternhet.

Høyt og lavt

John kommer fra Trondheim, men fant seg ei odelsjente fra Levanger og flyttet innover for 2 år siden. Nå kombinerer han jobben som prosjektleder i Proneo med driften av en korngård, og han forteller stolt at han har lært seg å kjøre traktor.  

Henrik, derimot, har en forkjærlighet for mer høytflyvende kjøretøy, og har fire år som helikopterpilot bak seg. Da han fikk beina på jorda igjen, prøvde han seg som gründer noen år på et prosjekt som var innom Proneo og som fikk støtte både fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Deretter gikk turen til Overhalla, hvor han jobbet både i Skogmo industripark og hos GL-bygg. Der ble interessen hans for Lean vekket.  

– Lean handler i bunn og grunn om å få kontroll over de interne prosessene i bedriften, og se hvordan de kan forbedres, forklarer Henrik. – Ved å jobbe systematisk for å se på hvordan man kan identifisere og eliminere sløsing, får bedriften mer verdi med mindre innsats.  

Henrik håper mange er nysgjerrige på mulighetene som ligger i Lean-metodikken.  

– I og med at jeg er tømrer, banker hjertet mitt litt ekstra for bygg- og anleggsbransjen, og det er en bransje jeg tror kan ha mye å tjene på å bruke Lean-prinsippene, sier Henrik.    

Bærekraft og Lean

Der Henrik hovedsakelig har erfaring med fra å jobbe med små og mellomstore bedrifter, har John en unik kompetanse fra et stort internasjonalt selskap.  

– Jeg syns tanken på å kunne hjelpe trønderske firma å komme seg ut i verden, er forlokkende, smiler han. – Allerede på de to ukene jeg har jobbet her, har jeg hørt om flere firma jeg tror kan ha et stort potensial utenfor landegrensene – enten alene eller sammen med andre.  

For at 2+2 kan bli 5 hvis bedrifter samarbeider, er Henrik og John skjønt enige om.  

– Jeg håper og tror at erfaringen jeg har fra strategisk arbeid i et stort konsern som IKEA er verdifull for næringslivet her, sier John.     

En annen spisskompetanse John bringer til torgs, er kunnskapen han har om bærekraft.  

– Mange får bærekraft til å høres så avansert ut, men mye kan gjøres med små midler, mener han. – Det er viktig at næringslivet jobber med produkter og tjenester som står seg over tid, og som er bra både for mennesker og naturen.   

Godt førsteinntrykk

Henrik hadde lekt med tanken på å flytte hjem til Verdal en stund, og da muligheten til en jobb i Proneo bød seg, var han ikke sen om å pakke sammen og vende nesa hjemover. Nå bor han og bikkja i barndomshjemmet, og tømreren har planene klare for hvordan han skal gjøre om tomannsboligen til en enebolig.  

– Men først og fremst skal jeg bruke de neste månedene på å bli kjent med næringslivet både på Innherred og ellers i Trøndelag, smiler han. – Nå har jeg jobbet i Proneo i 2 måneder, og jeg stortrives!  

At Henrik og John kommer til å jobbe sammen i ulike prosjekter, er veldig sannsynlig.  

– Kombinasjonen Lean og bærekraft blir dynamitt, sier John. – Henrik kan hjelpe bedriftene å få kontroll på de interne prosessene sine, og jeg kan hjelpe dem å tenke bærekraft inn i fremtiden. Dette har vi skikkelig trua på!