Til punkt og prikke

05. desember 2024

IMG_8989

Innenfor veggene hos Braillo Norway på Stjørdal utvikler de en teknologi som kommer til å få stor betydning for alle som leser blindeskrift.

– Det er spennende, dette, sier Jo Runar Kolstad, som er fabrikksjef hos Braillo. – Vi har store forhåpninger om å lykkes med nyvinningen.

T.v. Steinar Berget og Jo Runar Kolstad i Braillo Norway AS

Det Jo Runar snakker om, er en såkalt arkmatet skriver; altså en skriver som i prinsippet fungerer som den printeren du har stående på jobb eller på hjemmekontoret, hvor du skriver ut på ett og ett ark. I dag bruker industrielle blindeskriftprintere –  eller punktskriftskrivere som den riktige betegnelsen er – store papirruller eller lange lengder med sammenbrettet papir.

– I mange land kan det være både vanskelig og kostbart å få tak i papir på ruller eller i lengder, og man må ofte kjøpe svært store mengder, forklarer Jo Runar. – Hvis vi klarer å utvikle en industriell skriver som bruker ett og ett ark, vil det kunne hjelpe mange verden over, og kanskje særlig i utviklingsland.

Gode hjelpere

Har du aldri hørt om Braillo, sier du? Her er en kjapp innføring: 

  • Braillo er en av verdens største produsenter av printere for punktskrift til profesjonell bruk.
  • Typiske kunder er utdanningsinstitusjoner, religiøse organisasjoner, offentlige etater og private aktører.
  • Teknologien printerne bygger på, ble utviklet av SINTEF på slutten av 1970-tallet.
  • De har solgt mer enn 1200 printere til mer enn 90 land siden oppstarten i 1980.
  • Firmaet holder til på Stjørdal og har amerikanske eiere.
  • Braillo samarbeider tett med trøndersk og norsk næringsliv for å utvikle både programvare, maskinvare og mekaniske deler.

Samarbeide har de også gjort i prosessen med å utvikle den nye printeren.

– Vi har mange kunder som har etterspurt en arkmatet skriver, og til slutt bestemte vi oss for å se om vi kunne få utviklet det, sier Steinar Berget, som er utviklingsleder i Braillo.

Som tenkt, så gjort. En telefonsamtale til Innovasjon Norge senere, og vips, så var Braillo satt i kontakt med Tore Svartås, som er prosjektleder i innovasjonsselskapet Proneo. I likhet med flere andre trønderske kommuner har Stjørdal en avtale med Proneo om førstelinjetjeneste for etablerere, og den avtalen kunne Braillo nyte godt av.

T.v. Jo Runar kolstad, Braillo og Tore Svartås i Proneo AS

– Dette er et godt eksempel på at samarbeidet mellom eierkommunene våre og Proneo fører til noe konkret, sier Tore. – Det ligger store muligheter i offentlige virkemidler.

På et samarbeidsmøte mellom Braillo, Proneo og Innovasjon Norge kom partene frem til at Braillo kunne søke Innovasjon Norge om støtte til en såkalt Innovasjonskontrakt.

Deretter gikk det slag i slag fra utarbeidelsen av søknaden til tilsagnet fra Innovasjon Norge.

– Samarbeidet med Proneo har vært gull verdt for oss, sier Jo Runar. – Det var ikke selvsagt for oss som ikke jobber med dette hver dag å vite hva vi kunne søke på, men Tore har guidet oss gjennom jungelen.

På god veg

Nå er Braillo i full gang med utviklingen av en prototyp. Målet er at den nye printertypen skal være ferdig på sensommeren 2025, og foreløpig går alt etter planen. Og om Braillo lykkes med produktutviklingen, er salgspotensialet stort. Over 40 millioner mennesker verden over trenger punktskrift for å lese og skrive, og svært mange av dem har liten eller ingen tilgang til bøker og annet lesemateriell i punktskrift.

– Det er ingen tvil om at vi har en samfunnsnyttig jobb, sier Jo. – Det åpner seg et helt univers for blinde når de får tilgang til bøker med punktskrift, og det er et privilegium å få bidra til dette.

Vi hjelper deg gjerne med å utvikle din bedrift. Ta kontakt for en uforpliktende prat.

Tore Svartås

Tore Svartås

Prosjektleder
[/wpbb-if]